vrijdag, mei 06, 2005

Volgens het boekje

(Op aanraden van Tammo Jan het volgende verhaal, of: omdat blogs niet altijd over jezelf hoeven (moeten) gaan.)

Tijdens een tentamen op de universiteit van Cambridge vond enige jaren geleden de volgende conversatie plaats nadat een student aan de examinator vroeg om gebak en een glas bier:

Examinator: "WAT zeg je?"
Student: "Meneer, ik verzoek u om mij gebak en een glas bier te geven."
Examinator: "Het spijt me. Nee."
Student: "Meneer, ik verzoek u met klem om mij gebak en een glas bier te geven."

Hierop haalt de student een exemplaar van de vier honderd jaar oude "Laws of Cambridge" tevoorschijn. Hoewel de tekst geheel in het Latijn is, zijn de reglementen nog steeds van kracht. De student wijst de examinator op de passage waar staat:
"Gedurende tentamens is het de heren toegestaan te verzoeken om gebak en een glas bier."
De student accepteert cola en hamburgers als moderne vorm van deze versnaperingen en luid slurpend voltooit hij de rest van zijn tentamen.

Drie weken later ontvangt de student van de universiteit een boete van vijf pond wegens het niet dragen van een zwaard tijdens de tentamens.


Zouden er in Utrecht ook nog dergelijke oude geschriften zijn met rechten en plichten? We bestaan immers al eeuwenlang (officieel sinds 1636, om precies te zijn).

Het is natuurlijk een broodje-aap-verhaal, maar vooruit, ik heb smakelijk gelachen om de clou.
De "Laws of Cambridge" bestaan niet, maar er zijn wel "Statutes and Ordinances of the University of Cambridge", wie weet wat daar allemaal in staat uit oude tijden...