zaterdag, juli 30, 2005

Digitale aarde

Enige tijd geleden kwam Google weer met een leuk nieuwigheidje op de proppen: Google Maps, inclusief behoorlijk gedetailleerde satellietfoto's. De afgelopen weken is er flink wat afgeblogd (hier of zoek zelf) over de standalone versie hiervan: Google Earth. Zelfs de digibeten zijn enthousiast, en terecht, want: Google Earth is fantastisch! Je begint op aardbol-niveau, en kunt met intuïtieve muisbewegingen naar de gewenste locatie schuiven en inzoomen. En dan is er nog de indrukwekkende extra feature van de standalone versie: je kunt het beeld 'tilten', oftewel: schuin over het landschap kijken, in 3D. Vooral in heuvelachtige gebieden is dat mooi. Zie hier bijvoorbeeld
Mont Ventoux in Frankrijk:


Maar ook lokale hoogteverschillen zijn goed te zien, zoals bijvoorbeeld
de Niagara watervallen bij Toronto:


Er treden soms wat rare effecten op, wanneer bouwwerken op heuvelachtig gebied staan, maar het beeld blijft gaaf, zie hier
de Golden Gate Bridge in San Francisco:


Europa is nog niet zo heel gedetailleerd (in Nederland zijn enkel Rotterdam en Amsterdam in redelijke resolutie beschikbaar). Toch nog twee leuke plaatjes:

Veneti├ź


Nederland


Er zijn er meer...


Google is niet de enige die zich op deze nieuwe publieksmarkt stort. Microsoft heeft MSN Virtual Earth, maar die vind ik wat trager werken, en bijvoorbeeld in Manhattan, New York zijn er zulke donkere slagschaduwen op de satellietfoto's te zien van de wolkenkrabbers, dat andere gebouwen compleet wegvallen.

Al langer bestond TerraDesk die nu Terra Explorer aanbieden. Het lijkt erg veel op Google Earth, het heeft ook 3D 'doos-modellen' van diverse gebouwen. Ook leuk is een nieuwe toepassing, waarbij je Franse skipistes, liften, en alle chalets kunt bekijken, zoals voor
het skigebied 'Les Portes du Soleil':


Deze producten zullen nog wel even doormarcheren, qua verbetering. Dus: nog meer detail, mensen kunnen onderscheiden en zelfs herkennen, realtime beelden. Natuurlijk kunnen defensie apparaten en geheime diensten dit nu al. Hoe lang zal het duren voor we bij deze publiekelijk beschikbare programma's tegen de privacy grenzen aanlopen?