zondag, juni 03, 2007

Limburgs Mooiste

"Leuke dingen gedaan dit weekend?", is één van de eerste vragen op maandagmorgen aan collega's. De laatste tijd begint op te vallen dat ze de wedervraag aan mij al specifieker stellen: "Nog gefietst dit weekend?". Inderdaad, ik fiets vrij veel de laatste tijd.

Afgelopen donderdag vroeg ik me hardop af of Limburgse en Vlaamse heuvels met mijn oude racefiets wel te bedwingen waren (voor de kenners: 45:24 is mijn lichtste verzet). Martin sprak vrij overtuigd uit dat dat toch moest kunnen. Eigenlijk toen al kon ik mij geen enkele twijfel meer veroorloven. Ik zou die heuvels wel eens gaan bedwingen! Aanleiding was de Limburgs Mooiste toertocht, die afgelopen zaterdag georganiseerd werd. De 105 km lange oranje tocht (route op Google Maps) leek me een veilig keus. Stiekem twijfelde ik nog steeds namelijk:
  • Heb ik geen lichter verzet nodig, een helling lopend op kan eigenlijk echt niet.
  • Gaat de slag in m'n achterwiel erger worden, nu ik die gebroken spaak nog niet gefixt heb?
  • Is m'n achterrem nog betrouwbaar genoeg, de remmen zijn het enige onderdeel op m'n 25-jaar oude fiets die niet echt goed meer zijn.
  • Gaat de daginschrijving niet al vol zijn, als ik daar na 2 uur treinen aankom?
Maar zoals gezegd: ik kon mij geen twijfel meer veroorloven en toen ik vrijdagavond om 23:00 uur bevestiging kreeg van de organisatie dat de daginschrijving geen probleem was, besloot ik ervoor te gaan. Krentenbollen uit de vriezer, wekker op 6 uur. Eerder die dag had ik al routekaartjes geprint, treintijd uitgezocht, en m'n ketting, cassette en derailleur schoongemaakt. Vieze dikke prut kwam er vanaf, maar na dik een uur zwoegen, liepen ook de lichte versnellingen weer geruisloos. 's Avonds laat de achterrem bijgesteld, maar dat hielp niet veel.

Na een kort nachtje op routine alle spullen bij elkaar gezocht, op het nippertje de zaterdagkrant nog in de bus, dus ik had in ieder geval wat te lezen tijdens de twee uur treinen. Op CS waren meer fietsers, ik telde zeker tien racefietsen voor de trein van 7:38 naar Heerlen. Ietwat twijfelend keek ik naar de triples op sommige fietsen, of de fijn uitziende grote (32 tanden) bladen achter. Ach, misschien toch maar stukjes lopen dan...

Van Heerlen naar Landgraaf gefietst, daar was het een drukte van jewelste bij startplaats Megaland. Alles liep overigens soepel, startnummer zo te pakken, en na een laatste banaan kon ik mijn tas kwijt bij de bewaakte stalling. Goed, teller op 0 en gaan.
Het weer was fantastisch, en als je voor het eerst aan zo'n grote tocht meedoet, is het wel bijzonder om in zo'n enorm peloton te rijden. De eerste hellingen vielen mee, en ook de Eyserbosweg met maximaal 15% kwam ik goed boven, al was het dan uit het zadel. Verrassend bekend die omgeving daar: diverse wegen herkende ik van een eerdere MTB-tocht rond Gulpen. Ook rond Vijlen was het bekend van een eerdere vakantie, de paar haarspeldklimmetjes vanaf uitspanning "Buitenlust", en daarvoor vooral de Epenerbaan. Ik snap nu wel dat wat ooms op een fietstochtje daar toen hebben moeten lopen. De lange afdaling richting Vijlen is werkelijk heerlijk, met uitzicht op glooiende heuvels en een paar lekkere bochten.

Vóór Vijlen en Vaals zat ook nog een stuk België. In een klein gehucht stond een oud baasje in z'n boomgaard accordeon te spelen voor de passerende rijders. Op diverse plaatsen op de weg ook grote witte letters met aanmoedigingen. Je voelt je bijna een echte wielrenner! Ook wanneer je in dorpen aangemoedigd wordt door groepen juichende kinderen.

Toen ik zo rond de 50km alle heuvels fietsend op was gekomen, wist ik wel dat deze tocht goed haalbaar was voor me. Het tempo kon wat omhoog, en uiteindelijk kwam ik op 25,6 gemiddeld over 106,9 km, met een max van 58,3. Niet supersnel, maar nooit afgestapt: doel gehaald! Netto fietstijd ruim 4 uur, daar moet volgend jaar wel een half uur vanaf kunnen. Maar dan doe ik de 150, zodat ik de legendarische Cauberg, en vooral Keutenberg ook in de route heb.

Fietsoutfit

Labels: , ,