zaterdag, juli 30, 2005

Carcassonne is echt!

Dat de naam van het spel 'Carcassonne' verwijst naar een echt bestaande Zuid-franse stad, was wel duidelijk. Maar dat de gelijkenis zo treffend is, was wel een verrassing:


Met dank aan mijn ouders die deze 'foto op locatie' tijdens hun vakantie even schoten.

Digitale aarde

Enige tijd geleden kwam Google weer met een leuk nieuwigheidje op de proppen: Google Maps, inclusief behoorlijk gedetailleerde satellietfoto's. De afgelopen weken is er flink wat afgeblogd (hier of zoek zelf) over de standalone versie hiervan: Google Earth. Zelfs de digibeten zijn enthousiast, en terecht, want: Google Earth is fantastisch! Je begint op aardbol-niveau, en kunt met intuïtieve muisbewegingen naar de gewenste locatie schuiven en inzoomen. En dan is er nog de indrukwekkende extra feature van de standalone versie: je kunt het beeld 'tilten', oftewel: schuin over het landschap kijken, in 3D. Vooral in heuvelachtige gebieden is dat mooi. Zie hier bijvoorbeeld
Mont Ventoux in Frankrijk:


Maar ook lokale hoogteverschillen zijn goed te zien, zoals bijvoorbeeld
de Niagara watervallen bij Toronto:


Er treden soms wat rare effecten op, wanneer bouwwerken op heuvelachtig gebied staan, maar het beeld blijft gaaf, zie hier
de Golden Gate Bridge in San Francisco:


Europa is nog niet zo heel gedetailleerd (in Nederland zijn enkel Rotterdam en Amsterdam in redelijke resolutie beschikbaar). Toch nog twee leuke plaatjes:

Venetië


Nederland


Er zijn er meer...


Google is niet de enige die zich op deze nieuwe publieksmarkt stort. Microsoft heeft MSN Virtual Earth, maar die vind ik wat trager werken, en bijvoorbeeld in Manhattan, New York zijn er zulke donkere slagschaduwen op de satellietfoto's te zien van de wolkenkrabbers, dat andere gebouwen compleet wegvallen.

Al langer bestond TerraDesk die nu Terra Explorer aanbieden. Het lijkt erg veel op Google Earth, het heeft ook 3D 'doos-modellen' van diverse gebouwen. Ook leuk is een nieuwe toepassing, waarbij je Franse skipistes, liften, en alle chalets kunt bekijken, zoals voor
het skigebied 'Les Portes du Soleil':


Deze producten zullen nog wel even doormarcheren, qua verbetering. Dus: nog meer detail, mensen kunnen onderscheiden en zelfs herkennen, realtime beelden. Natuurlijk kunnen defensie apparaten en geheime diensten dit nu al. Hoe lang zal het duren voor we bij deze publiekelijk beschikbare programma's tegen de privacy grenzen aanlopen?

woensdag, juli 13, 2005

Gek

Eigenlijk kan ik helemaal niet bloggen. Of ik maak te weinig mee (dat val wel mee), óf ik schroom nog te veel om alles maar op te schrijven. Dat is wel anders bij bijvoorbeeld Webkim, zomaar een weblog waar ik via een DPZ album-plaat tegenaan liep. Korte, grappige stukjes, en mooi geschreven. En zoals bravo trouwens ook opmerkte: 'Om een of andere reden zijn meisjes die Kim heten altijd leuk'. Maar daar kan Kim dan weer niks aan doen.


Laat ik ook Tammo Jan eens opnieuw spammen, en een andere collega, Rogier. Beiden een aansprekende schrijfstijl, over gekke belevenissen. Niet doorvertellen: soms ook wel aparte figuren, hoor!


Ik denk dat dat het gewoon is: om `leuk' te kunnen bloggen moet je gewoon een beetje gek zijn. Kom ik aan met m'n nuchtere kijk op alles...

zaterdag, juli 02, 2005

Hollands Goud

Hier in Zuilen ben ik omringd door Hollandse-hits liefhebbers. Nu ben ik de afgelopen jaren redelijk bijgedraaid in m'n mening over Hollandse meezingers (behalve Marianne Weber, die zeurderige zeikliedjes zal ik nooit mooi vinden). Ik had pas nog een bruiloftsfeest wat er vol mee zat; hartstikke gezellig! Maar in het weekend krijg ik toch echt wel een overdosis smartlappen over me heen gestort, live meegezongen door bovenbuurvrouw Nelly dwars door het gehorige plafonnetje heen.

Schrijf me nooit geen mooie brieven meer [..]
[..]weet dat er een ander iiiis
[..]steeeeerren aan de he-mel staan, dan sta ik weer even stil


Nu kan ik dat wel hebben, als ik in gedachten voor me zie hoe ze met haar 150 kilo en bloemetjesjurk half mee staat te zingen met de kruimeldief als microfoon, moet ik zelfs glimlachen.

Het echte probleem is die goedkope stereo sets in veel huishoudens waar de muziek 'goed' en 'mooi vol' klinkt door een flink aandeel lage bastonen. Het hollandse goud komt bij mij de kamer binnen als 'hoempa-hoempa'-eenheidsworst-muziek. Ja, dat is het misschien ook wel, maar dan dus nog ontdaan van het gezellige deuntje wat er normaal wel doorheen zit. Maar goed, even een stukje bloggen en een kwartier later is de radio weer zacht gezet. We redden het wel.